Sonkás tojásos csigatorta
2016. március 27. írta: fittdieta

Sonkás tojásos csigatorta

A húsvéti reggelinél elengedhetetlen a húsvéti sonka, a tojás, és a hagymaféle.Diéta ide vagy oda. Most megint egy olyan húsvéti receptet hoztam, ami nyilván nem azt a célt szolgálja, hogy minden reggeled ezzel kezd, viszont ünnepnapokon kicsit elengedhetjük magunkat, és lelkiismeret furdalás nélkül ehetsz belőle MÉRTÉKKEL!  A legjobb benne, hogy az egészségtudatos életmódot nem követő rokonok is nagyon jót falatoztak belőle húsvét napján.

Hozzávalók (24cm-es kapcsos tortaformához):

- 200 g Dia Wellness lisztkeverék 50%

- 100 g Dia Wellness sütőliszt

- teáskanál só

- 2 db tojás

- 30 g budafoki élesztő

- 1 teskanál eritrit

- 2 dl cukormentes mandulatej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 g füstölt sonka

- 40 g 12%-os tejföl

- 4 darab tojás

- 4-5 szál metélőhagyma

- 40 g tolle light trappista sajt

- 15 g teavaj

- só, bors

Elkészítés:

A langyos, de nem forró mandulatejben elkeverjük az egy teáskanál eritritet, és beleszórjuk az élesztőt és felfuttatjuk egy kis tálkában. Mivel mandulatejet használok hozzá, valamint édesítőt ( nem pedig sima cukrot) nem fog olyan szépen feljönni, viszont a tészta így is szépen meg fog kelni. De kicsit megdagad, buborékok lesznek a tetején. Ez eltarthat 10-15 percig. A tészta többi hozzávalóit elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt, ha felfutott. Kézzel lágy tésztát dagasztunk,  majd egy órát letakarva meleg helyen pihentetjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat keményre főzzük. Ha kész, apróra daraboljuk, hozzákeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, a metélőhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk kb. fél cm vastagra.Egy szilikonos ecset segítségével vékonyan a tészta felületét megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tejfölös tojást, megszórjuk a sonkadarabokkal, a metélőhagymával, végül a reszelt sajttal. A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerjük mint a palacsintát, vagy a beiglit. Ezután egy éles késsel szeleteljük fel kb. 3 cm vastagra. A kést érdemes belisztezni, és könnyebb lesz felszeletelni. A 24 centiméteres tortaformába szilikonos zsírpapírral kibéleljük, úgy, hogy kilógjon oldalt. A felszeletelt tésztát szorosan egymás mellé tesszük. Meleg helyen, letakarva további 30 percet kelesztjük. Végül megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített 160-165 fokos sütőben, a középső rácson, alsó felső sütésen 25-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a kapcsos sütőformából, és hagyjuk kihűlni.

Tápérték 100 grammban:
   kcal: 200.93 g
   fehérje: 14.54 g
   szénhidrát: 14.3 g
   zsír: 7.84 gimg_2144.JPG

img_2143.JPG

 

img_2145.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fittdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr908528778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása