Anyák napja alkalmából én ezzel a süteménnyel lepem meg Édesanyámat. Remélem tartja a jó szokását, miszerint havonta kb. egyszer ül le a facebook elé, és én előbb hazaérek ezzel a finomsággal, mint a sütemény híre. Azért a sütihez hozzátartozik, hogy aki diétázik csak mértékkel fogyassza, mivel a vanília krémnek, mascarponenak köszönhetően a zsírtartalma elég magas, de kárpótlásul nagyon finom. :) Az eredeti receptet Gesztenye blogján találtam, köszönet érte!
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g Dia wellness CH mínusz lisztkeverék
- 100 g Dia Wellness sütőliszt
- 50 g eritrit
- 90 g teavaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojássárgája
- 80 g natúr joghurt
- fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 4 tojássárgája
- 80 g eritritol
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 60 g kókuszkrém
- 2,5 dl kókusztej
- 150 g low fat mascarpone
- 1 ek nyílgyökérliszt ( vagy étkezési keményítő)
Hozzávalók a tetejére:
- eper
- durvára vágott natúr pisztácia
Elkészítés:
A lisztet tálba szórom, hozzáadom a sütőport és az eritritet is elkeverem benne. Majd a hideg vajat kockákra vágom belemorzsolom a lisztbe. Hozzáadom a tojássárgáját és a natúr joghurtot, reszelt citromhéjat, és omlós tésztát gyúrok belőle. A tésztát alufóliába csomagolom, és minimum fél órára hűtőbe teszem. Ha letelt az idő, kiveszem a hűtőből és lisztes felületen akkora kör alakúra nyújtom, mint a formánk. Villával megszurkálom, a tetejére sütőpapírt helyezek, és babot teszek rá, hogy ne púposodjon fel. Az alsó rácson 170 fokon 20 percig sütöttem, majd levettem a babot és a sütőpapírt és további 15 percig sütöttem még.
A krémhez a tojássárgájákat habosra keverem az eritrittel, majd belekeverem a vanília rúd kikapart magját. Egy másik edénybe kikeverem a kókusztejet a kókusztejszínnel, és hozzáöntöm a tojásos masszához. Felteszem egy edénybe főzni, figyelve, hogy ne forrjon fel, mert kicsapódik a tojás.Fokozatos hozzákeverjük a nyílgyökérlisztet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt elkeverjük benne a mascarponet, és a krémet betöltjük a kihűlt pite tésztánkba.
A tetejét szeletekre vágott eperrel, és apróra vágott pisztáciával díszítjük.