Készítettem már túrós derelyét régebben, ami zablisztből készült. Nemrég beszereztem a Nocarb sütő rostmixet, amiből folyamatosan kísérletezem a recepteket. Eddig nagyon jól vizsgázott a konyhámban. Gyakorlatilag szénhidrátmentes ételeket lehet belőle készíteni. A tésztáról bővebben itt olvashattok: http://www.szenhidratmentesteszta.hu/nocarbnoodle.html
Én most túróval készítettem, és zabkorpába forgattam, de ha lecseréljük TOTU-ra a túrót, és pl. Szafi fitt földimandula panírba forgatjuk, paleo étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók ( 20 db derelyéhez, amik vegyesen 2 méretben készültek):
- 80 g Nocarb rost sütőmix
- 80 g bambuszrostliszt
- 1 tojás
- 2 dl cukormentes mandulatej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 g zsírszegény túró ( vagy totu)
- 1 cs vaníliás cukor xiliettel
- vanília aroma
- citromlé, reszelt citromhéj
- 40 g eritrit ( vagy ízlés szerint)
Hozzávalók a forgatáshoz:
- 75 g zabkorpa ( vagy mással is lehet helyettesíteni)
- 20 g eritrit
- 200 g natúr joghurt+ ízlés szerint eritrit
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és bambuszrost lisztes gyúródeszkán kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra. Akkora kör alakú szaggatóval, mint a derelyevágó ( nekem két különböző méretű van) kiszaggatjuk.
A túró hozzávalóit összekeverjük, és mindegyik kiszaggatott tésztalapra egy kanál tölteléket helyezünk, és lezárjuk a szaggatóval. Gyöngyöző sós vízbe tesszük, és 2-3 percig főzzük.
A forgatáshoz a zabkorpát serpenyőben, zsíradék nélkül megpirítjuk, ha kihűlt eritrittel ízesítjük. A megfőtt derelyéket a morzsába forgatjuk.
A tetejét eritrittel ízesített natúr joghurttal öntöttem le.
Tápérték 1 darabban:
kcal: 30.8 g
fehérje: 2.92 g
szénhidrát: 3.37 g
zsír: 0.64 g