Medvehagymás túrós pogácsa
2016. április 01. írta: fittdieta

Medvehagymás túrós pogácsa

Amikor a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság Főzz másképpen receptverseny eredményhirdetésére voltam, hivatalos, mivel a receptem bekerült a legjobb tízbe, jelezték a nyertesek felé, hogy nagyon szívesen megkóstolnák az ételeinket. Nos, az én ételem nem épp olyan volt, amit egy álló fogadás keretében fogyasztható. Ennek ellenére nem akartam üres kézzel menni, így gondoltam sütök egy pogácsát. Mivel itt a tavasz, és elkezdődött a medvehagyma szezon, gondoltam akkor készüljön medvehagymás pogácsa. Így született meg a recept, ami a helyszínen pillanatok alatt elfogyott. Sose készítettem még medvehagymából semmit, de nagyon megkedveltem, ráadásul még medvehagyma is maradt, így biztos lesz még más recept is belőle.

Végül nem csak a pogácsa aratott sikert, mivel a receptversenyen 3. helyezést értem el :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 dl cukormentes mandulatej

- 1 csomag szárított élesztő

- 1 tk. eritrit

- 200 g Dia-wellness lisztkeverék 50%

- 170 g Dia-wellness sütőliszt

- 65 g kókuszolaj

- 160 g zsírszegény natúr joghurt

- 2 db tojássárgája

Hajtogatáshoz:

- 50 g light trappista sajt

- fél csokor medvehagyma

Tetejére:

- 1 tojás

- szezámmag

Elkészítés:

 A langyos, de nem forró mandulatejben elkeverjük az egy teáskanál eritritet, és beleszórjuk az élesztőt és felfuttatjuk egy kis tálkában. Mivel az élesztő nálam most szárított élesztő, és mandulatejet használok hozzá, valamint édesítőt ( nem pedig sima cukrot) nem fog olyan szépen feljönni. De kicsit megdagad, buborékok lesznek a tetején. Ez eltarthat 10-15 percig. A tészta többi hozzávalóit elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt, ha felfutott. Kézzel lágy tésztát dagasztunk,  majd egy órát letakarva meleg helyen pihentetjük.

Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát, kb fél cm vastagra. A medvehagymát alaposan megmossuk, és apróra vágjuk. A sajtot reszelőn lereszeljük, és a medvehagymával összekeverjük egy tálban. A keverék felét egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, úgy hogy mindenhova jusson belőle. Ezután a tésztát feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, mint a beiglit, és félbehajtjuk. Letakarva fél órát pihentetjük. Majd a folyamatot megismételjük. Újra kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk a maradék sajtos medvehagymával, hogy egyenletesen jusson mindenhova, feltekerjük, fél órát pihentetjük. A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy egész tojást felverünk, és lekenjük a tészta tetejét, majd szezámmaggal megszórjuk az egészet. Derelyevágóval 2*2 centiméteres kockákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percet sütjük. Ebből a mennyiségből 55 darab lett.

Tápérték 1 darabban:

kcal: 41.19

fehérje: 2.45

szénhidrát: 3.22

zsír: 1.66

img_2048.JPG

img_2058.JPG

 

img_2050.JPG

img_2049.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittdieta.blog.hu/api/trackback/id/tr588505358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása