Húsvét vasárnap idén nálunk báránycomb volt az ebéd. Diétásnak nem mondhatom, de húsvétkor próbálok olyan ételeket fogyasztani, amelyek az ünnephez kapcsolódnak. Mindenesetre a bárányt próbáltam úgy elkészíteni, hogy ne olajban kelljen sütni, illetve burgonya helyett wokban sült zöldségekkel tálaltam.
Hozzávalók a bárányhoz:
- 1,4 kg báránycomb
- fokhagyma
- friss rozmaring
- só bors
- szalonna ( elhagyható)
- sárgarépa
- fehérrépa
- 1 dl olívaolaj
Hozzávalók a zöldségkörethez:
- 1 Padlizsán
- 1 cukkini
- 3 paradicsom
- 4-5 gomba
- 1 kaliforniai paprika
- rozmaring
- kakukkfű
- só, bors
- bazsalikom
Elkészítés:
A bárányt a zsírosabb, inasabb részektől megtisztítjuk, majd vágásokat csinálunk rajta, és megtűzdeljük a fokhagymával, szalonnával, és a rozmaringgal. Az olívaolajba elkeverjük a sót, borsot, rozmaringot, és bedörzsöljük vele a húst. Celofánba, sütőzsákba csomagoljuk, és egy éjszakát hideg helyen pihentetjük. Másnap kicsomagoljuk, tepsire tesszük, alátesszük a felszeletelt sárga, fehérrépát,öntünk alá 1-2 dl vizet. A tepsit alufóliával letakarjuk, és 120 fokos előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.Majd fólia nélkül, 160-170 fokon további 2 órát sütjük.
A körethez a zöldséget felkockázzuk. A cukkinit wokba tesszük, olaj nélkül átpirítjuk, ha kezd színt kapni a többi zöldséget is hozzátesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, és körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Néha meglehet keverni, átforgatni a zöldségeket, hogy egyenletesen átsüljön.