Az idei első húsvét váró receptem ez a diós lekváros kalács koszorú. Ami egyébként a zserbós süti mániámba is beleillik :) Volt itt már zserbó muffin, zserbó palacsinta is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg Dia wellness liszt ( CH mínusz lisztkeverék és sütőlisztet használtam felesben)
- 1/2 tasak szárított élesztő
- 1,5 dl cukormentes mandulatej
- 2 ek kókuszolaj
-25 g eritrit
- csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 6 dkg por eritrit
- xilites sárgabarack lekvár
+ 1 tojássárgája a lekenéshez
+ durvára vágott dió a tetejére
Elkészítés:
A langyos mandulatejbe egy teáskanál eritritet keverünk, és felfuttatjuk benne a porélesztőt. A tészta többi hozzávalóját elkeverjük, hozzá öntjük a felfutott élesztőt, és tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 30*40 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük lekvárral, megszórjuk az eritrites darált dióval. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál, majd az így kapott rúdból kört formázunk, és ahol összeér a tészta, ott összenyomkodjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy éles késsel, kb. fél cm-ként bevagdossuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen. Letakarva fél órát pihentetjük, majd lekenjük a tojássárgájával, és megszórjuk a dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.